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10" January 2019

Dear Councillor Holloway,

Referral of Mid and South Essex Sustainability and Transformation Partnership — Orsett
Hospital proposals

Thank you for your letter of 8% January 2019 in which you refer the above matter to the Secretary
of State for his consideration, in accordance with Regulation 23 of The Local Authority (Public
Health, Health and Wellbeing Boards and Health Scrutiny) Regulations 2013.

it would help us in determining whether this referral is legitimate, if you could set out clearly how
your written submission conforms to the requirements of these Regulations.

Your letter states that “This referral meets the conditions of referral as set out in regulation 23 parts
(5)(a)(b)(c) (Local Authority Public Health, Health and Wellbeing Boards and Health Scrutiny
Regulations 2013)". It would be helpful if you could provide evidence of this; for example, the
recommendations made to the CCG Joint Commitiee and the steps taking to reach agreement in
relation to the subject of the recommendation. If you believe you did not make a recommendation
to the CCG Joint Committee, please refer to Paragraphs (6), {7) and (8) of the Regulations.

To meet the requirements set out in Paragraphs (10) and (11), it would be helpful if you could
explain how you have attempted to reach agreement on the proposals. This could include, for
example, providing a summary of the evidence considered, copies of (or website links to) the
minutes of Council, Thurrock HOSC or JHOSC meetings, and copies of communication with the
CCG Joint Committee.

For ease of reference, | have attached Regulation 23 as an Annex to this letter.

Yours sincerely,

s

=

Lauren Ging

Acute Care and Provider Policy team
020 7210 2739
Lauren.ging@dhsc.gov.uk




Local Authority (Public Health, Health and Wellbeing Boards and Health Scrutiny) Regulations 2013
— Regulations 23, 24, 25

23.— Consultation by responsible persons

(1) Subject to paragraphs (2) and (12) and regulation 24, where a responsible person (“R”) has under
consideration any proposal for a substantial development of the health service in the area of a local authority
(“the authority™), or for a substantial variation in the provision of such service, R must—

(a) consult the authority;
(b) when consulting, provide the authority with—

(1) the proposed date by which R intends to make a decision as to whether to proceed with the
proposal; and

(ii) the date by which R requires the authority to provide any comments under paragraph (4);
(c) inform the authority of any change to the dates provided under paragraph (b); and
(d) publish those dates, including any change to those dates.

(2) Paragraph (1) does not apply to any proposals on which R is satisfied that a decision has to be taken without
allowing time for consultation because of a risk to safety or welfare of patients or staff.

(3) In a case such as is referred to in paragraph (2), R must notify the authority immediately of the decision
taken and the reason why no consultation has taken place.

(4) Subject to regulation 30(5) (joint committees) and any directions under regulation 32 (directions as to
arrangements for discharge of health scrutiny functions), the authority may make comments on the proposal
consulted on by the date or changed date provided by R under paragraph (1){b)(ii) or (c).

(5) Where the authority's comments under paragraph (4) include a recommendation to R and R disagrees with
that recommendation—

(a) R must notify the authority of the disagreement;

(b) R and the authority must take such steps as are reasonably practicable to try to reach agreement in
relation to the subject of the recommendation; and

(c) in a case where the duties of R under this regulation are being discharged by the responsible
commissioner pursuant to paragraph (12), the authority and the responsible commissioner must
involve R in the steps specified in sub-paragraph (b).

(6) This paragraph applies where—

(a) the authority has not exercised the power in paragraph (4); or

(b) the authority's comments under paragraph (4) do not include a recommendation.
(7) Where paragraph (6) applies, the authority must inform R of—

(a) its decision as to whether to exercise its power under paragraph (9) and, if applicable, the date by
which it proposes to exercise that power; or

(b) the date by which it proposes to make a decision as to whether to exercise that power.

(8) Where the authority has informed R of a date under paragraph (7)(b), the authority must, by that date, make
the decision referred to in that paragraph and inform R of that decision.

(9) Subject to paragraph (10), the authority may report to the Secretary of State in writing where—

(a) the authority is not satisfied that consultation on any proposal referred to in paragraph (1) has been
adequate in relation to content or time allowed;

(b) in a case where paragraph (2) applies, the authority is not satisfied that the reasons given by R are
adequate; or
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(c) the authority considers that the proposal would not be in the interests of the health service in its
area.

(10) The authority may not make a report under paragraph (9)—
(a) in a case falling within paragraph (5), unless the authority is satisfied that—

(i) the steps specified in paragraph (5)(a) to (c) have been taken, but agreement has not been
reached in relation to the subject of the recommendation within a reasonable period of time;

(ii) R has failed to comply with its duty under paragraph (5)(b) within a reasonable period of
time; or

(b) in a case to which paragraph (6) applies, unless the authority has complied with the duty in
paragraph (7) and, where applicable, paragraph (8).

(11) A report made under paragraph (9) must include—
(a) an explanation of the proposal to which the report relates;

(b) in the case of a report under paragraph (9)(a) or (b), the reasons why the authority is not satisfied
of the matters set out in paragraph (9)(a) or (b);

(c) in the case of a report under paragraph (9)(c), a summary of the evidence considered, including any
evidence of the effect or potential effect of the proposal on the sustainability or otherwise of the health
service in the area of the authority;

(d) an explanation of any steps the authority has taken to try to reach agreement with R in relation to
the proposal or the matters set out in paragraph (9)(a) or (b);

(e) in a case falling within paragraph (10), evidence to demonstrate that the authority has complied
with the applicable condition in that paragraph;

(f) an explanation of the reasons for the making of the report; and
(g) any evidence in support of those reasons.

(12) In a case where R is a service provider and the proposal relates to services which a clinical commissioning
group or the Board is responsible for arranging the provision of—

(a) the functions of R under this regulation must be discharged by the responsible commissioner on
behalf of R; and

(b) references to R in this regulation (other than in paragraph (5)(c)) are to be treated as references to
the responsible commissioner.

(13) Where the functions of R under this regulation fali to be discharged by more than one body under
paragraph (12)(a), the duties of those bodies under that paragraph may be discharged by those bodies jointly
or by one or more of those bodies on behalf of those bodies.

{14) In this regulation—
“service provider’’ means an NHS trust, an NHS foundation trust or a relevant health service provider;

“the responsible commissioner” means the clinical commissioning group or groups or the Board, as the case
may be, responsible for arranging the provision of the services to which the proposal relates.
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